Tort na biszkopcie
Składniki na Biszkopt:
– 8 jajek (rozmiar L), w temp. pokojowej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka cukru
Składniki na krem mascarpone z białą czekoladą:
– serek mascarpone opakowanie 250 gram
– śmietana 36% około 300ml
-tabliczka białej czekolady
– 1 limonka
Nasączanie biszkoptu:
Biszkopt można nasączyć w zależności od upodobań:
– wody + sok z cytryny
– woda + sok z pomarańczy
– woda + kompot owocowy (wiśniowy, truskawkowy, porzeczkowy etc.)
-woda + wódka smakowa
– bardzo słaba czarna herbata
– woda + kawa rozpuszczalna (instant)
Ja osobiście wybrałam wodę i sok z cytryny.
Nadzienie:
Biszkopt można przekładać tradycyjnie bitą śmietaną ale można też dodać do środka:
– konfiturę z wiśni
– konfiturę z malin
– konfiturę z truskawek
– świeże owoce ( truskawki, maliny, wiśnie itp.)
Tutaj dla odmiany wybrałam do jednego toru świeże truskawki, natomiast do drugiego użyłam konfitury z malin.
Przygotowanie kremu mascarpone z białą czekoladą:
Czekoladę należy połamać na małe kawałki i umieścić w rondelku. Do białej czekolady dodajemy śmietanę. Całość wstawiamy na wolnym ogniu. Mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Ważne aby nie zagotować śmietany. Całość odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki!
Na następny dzień do schłodzonej śmietany z białą czekoladą dodajemy mascarpone. Całość ubijamy na średnich obrotach do momentu aż się ubije. W ostatniej fazie dodajemy sok z limonki i delikatnie ubijamy aby się całość nie zważyła.
Przygotowanie Biszkoptu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C ( góra-dół bez termoobiegu).
Ważne! Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Stopniowo dodajemy cukru po 1 łyżce. W tym czasie ciągle ubijajmy piane. Masę z białek i cukru miksujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze lśniącego wyglądu.
Po otrzymaniu jednolitej gęstej i lśniącej masy dodajemy do niej po 1 żółtku. Ubijamy jeszcze przez około 4-5 minut aż piana będzie bardzo gęsta i puszysta.
W oddzielnej miejsce przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Całość po przesianiu mieszamy, aby produkty się wymieszały. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodajemy do ubitej z jajek masy. Całość delikatnie miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżka do uzyskania jednolitej masy. Robimy to delikatnie tak by ubita wcześniej piana nie opadła.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg wielkości blachy oraz pasek na boki tortownicy. Blachy nie smarujemy żadnym tłuszczem. Tak przygotowaną masę wykładamy do blachy o średnicy 26 cm. Biszkopt pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i czekamy, aż się ostudzi. Następnie wyjmujemy go z blachy i kroimy na 3 równe plastry.
Przygotowanie Tortu:
Jedną część biszkoptu układamy na okrągłym talerzu nasączamy biszkopt najlepiej spryskiwaczem tak aby był równomiernie wilgotny. Dodajemy według uznania nadzienie bądź owoce ( w moim przypadku w jednym dodałam świeże truskawki, natomiast w drugim konfiturę z malin. Kładziemy około 2 -3 cm kremu. Czynność powtarzamy ze wszystkimi spodami do biszkoptów.
Tort możemy dekorować owocami sezonowymi lub makaronikami, czy przyozdobić czekoladą.
Koszt: 35-40 zł
Czas przygotowania: 2 godziny
Smacznego!