Składniki na farsz:
3 pętka kaszanki
1 łyżka musztardy
1 mała cebula
sól
pieprz
4 łyżki oleju
1 jajko ( w przypadku gdy robimy pieczone pierogi)
Składniki na ciasto:
250 gram mąki
200 ml wody
50 gram masła
szczypta soli
Ze składników wyjdzie około 25 pierogów.
Przygotowanie smażonych pierogów:
Przygotowanie farszu z kaszanki jest banalnie proste i szybkie do wykonania.
Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy w grube plasterki około 2 centymetrowe.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i wrzucamy naszą pokrojoną cebulę. Cebulę szklimy, a następnie dodajemy do niej kaszankę i smażymy chwilę razem.
Kaszanka podczas smażenia rozpadnie się, dzięki temu powstanie gładki farsz. Tak otrzymany farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Całość odstawiamy do przestygnięcia. W miedzy czasie zajmujemy się ciastem.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy soli. Do wody dodajemy masła i wstawiamy na gaz na mały ogień tak by masło rozpuściło się w wodzie.
Rozpuszczone masło w wodzie dodajemy stopniowo do mąki. Całość wyrabiamy około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i delikatne. W razie potrzeby podczas wyrabiania można delikatnie podsypać mąką.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut pod ściereczką by odpoczęło.
Po upływie czasu stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy z niej placek o grubości około 2 mm. Następnie wycinamy krążki na które nakładamy farsz i sklejamy dowolną techniką.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wkładamy pierogi do wody. Gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Oczekujemy chwilę aż pierogi przestygną.
Na patelnie wlewamy trochę oleju i układamy na niej nasze ugotowane pierogi. Smażymy do momentu aż nasze pierogi nabiorą złocistego koloru.
Przygotowanie pieczonych pierogów:
Przygotowanie ciasta jest takie samo jak do smażonych pierogów. Wałkujemy placek ciut grubszy mniej więcej o grubości około 3 mm. Wycinamy krążki, na które nakładamy farsz i lepimy pierogi.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 góra dół. Jajo roztrzepmy w miseczce i posmarujemy nasze przygotowane pierogi. Pierogi pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.
Podajemy z sosem no majonezowo-musztardowym.
smacznego!
SONY DSC