Składniki do przygotowania Butter chicken (4 porcje)
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżka garam masala
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki chili
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
4 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
½ cytryny ( sok )
400 ml jogurtu skyr
400 ml krojonych pomidorów
1 cebula
1 papryka czerwona
200 gram groszku cukrowego
masło 50 gram
200 ml śmietanki 30%
Sól
Pieprz
300 gram ryżu
1 limonka
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie marynaty:
Składniki:
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
2 ząbki czosnku
400 ml jogurtu skyr
½ cytryny (sok)
2 cm świeżego imbiru
Sól, pieprz
Do plastikowego pojemnika umieść jogurt skyr, pokrojony 2 ząbki czosnku oraz 2 cm świeżego imbiru, łyżkę garam masala, łyżeczkę chili i kurkumy. Z połowy cytryny wyciskamy sok i dodajemy do marynaty. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzymy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę na około 1 cm i przekładamy do marynaty. Kurczaka marynujemy minimum 4 godziny. Najlepiej kurczaka i marynatę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc.
Przygotowanie sosu:
Składniki:
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku
50 gram masła
400 ml pomidorów krojonych
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
Sól
Cebulę kroimy na drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir na tarce. Całość smażymy około 1 minuty dodajemy przyprawy, garam masala, chili, kurkumę, sól, i cynamon. Smażymy jeszcze przez około 2-3 minut. Na koniec całość zalewamy pomidorami i dodajemy cukier. Dusimy ok. 15-20 minut, by sos lekko zgęstniał. Po upływie czasu, sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przygotowanie dania:
Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony. Tak usmażone mięso przekładamy do sosu. Dodajemy śmietankę, paprykę oraz groszek cukrowy zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10-15 minut.
Tak przygotowany butter chicken podajemy na talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Całe danie posypujemy listkami świeżej kolendry.
Smacznego!