Składniki:
1 kg dyni ( około 800 gram po obraniu)
250 g ziemniaków
25 gram masła
1 cebula
3 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
płatki chilli
szczypta soli
½ puszki krojonych pomidorów
400 ml bulionu
płatki migdałowe
jogurt skyr
Przygotowanie:
Z dyni należy usunąć nasiona, a następnie dynię należy obrać ze skórki. Tak przygotowaną dynię kroimy w paski, a następnie w 2 cm kostkę.
Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę oraz obrany i pokrojony w paski czosnek. Całość delikatnie solimy. Po upływie 2 minut dodajemy do garnka dynię oraz ziemniaki. Smażymy około 2-3 minut. Całość doprawiamy kurkumą, płatkami chilli oraz świeżym imbirem który wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy w plasterki.
Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy pół puszki krojonych pomidorów. Zmniejszmy ogień na mały i gotujemy przez około 15 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Tak przygotowana zupę blendujemy na gładką masę.
Zupę podajemy z uprażonymi migdałami na patelni oraz łyżką jogurtu skyr.
Smacznego!