Składniki na ciasto:
500 gram mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 małe jajko
1 żółtko jaja
duża szczypta soli
50 gram miękkiego masła
Przygotowanie ciasta:
Z przepisu wychodzi około 30 chinkali. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Składniki mieszamy rękami. Dodajemy całe jajko, żółtko oraz miękkie masło. Wszystkie składniki zaczynamy wyrabiać dodając po trochu ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy około 5 minut, powinno być miękkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut by odpoczęło. W tym czasie możemy zając się przygotowaniem farszu.
Składniki na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
Świeża kolendra
1 papryczka chilli
Sól, pieprz
2 łyżeczki soli
1 cebula średniej wielkości
Około 300 ml ciepłego bulionu warzywnego
Przygotowanie farszu:
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę, papryczkę chilli oraz kolendrę drobno siekamy i przekładamy do miski z mięsem. Całość delikatnie solimy oraz pieprzymy. Pamiętajmy że bulion warzywny tez jest słony więc nie przesadzajmy z duża ilością soli. Wszystkie składniki mieszamy ręką, stopniowo dodając ciepły bulion warzywny. Im więcej bulionu dodamy do mięsa, tym farsz będzie bardziej miękki i soczysty. Farszy wyrabiamy ręką około 5 minut.
Przygotowanie chinkali:
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Stolnice oraz wałek delikatnie obsypujemy mąką by ciasto nam się nie kleiło. Tak przygotowany kawałek najpierw wyrabiamy rękami, a następnie rozkładamy je na blacie i wałkujemy cienkie placki około 3mm. Foremką albo szeroką szklanką wycinamy z ciasta okręgi. Resztki ciasta zbieramy i dokładamy do kolejnej porcji ciasta. Cały proces znów powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
Farsz nakładamy na środek wyciętego okręgu z ciasta ( jedna czubata łyżeczka). Zaczynamy formowanie sakiewki. Ciasto trzymamy trzema palcami lewej ręki, a prawą formujemy fałdki, lekko dociskając każdą fałdkę po jej stworzeniu. Czynność powtarzamy aż do utworzenia małego otworu, który należy następnie docisnąć, aby zamknąć farsz wewnątrz naszej sakiewki.
Proces ten powtarzamy z każdym pierożkiem. Tak przygotowane chinkali kładziemy na deskę, uprzednio posypaną mąką, tak żeby pierożki się do niej nie przykleiły.
Do dużego garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy wodę. (Ja czasami dodaje 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie dla aromatu). Do wrzącej wody ostrożnie wkładamy chinkali. w zależności od wielkości naczynia gotujemy jednorazowo ok. 10–15 kołdunów. Ważne, w garnku nie może być zbyt ciasno. Chinkali gotujemy od 8-12 minut od wypłynięcia.
Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Koszt przygotowania dania: około 30 zł