Składniki na 3 porcje:
500 g półtłustego twarogu
2 jajka
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
300 g truskawek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg należy przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem tak by nie było dużych grudek. Następnie dodajemy 2 jajka oraz szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy.
Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Całość przekładamy na stolnicę i zagniatamy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałek. W razie potrzeby podsypujemy stolnice mąką. Uformowany wałek rozpłaszczamy szerokim nożem, a następnie kroimy ukośnie.
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy leniwe i gotujemy około 1 minuty po wypłynięciu na powierzchnie.
Truskawki obieramy (kilka możemy zostawić do dekoracji) i miksujemy na jednolitą masę. Następne jeśli chcemy pozbyć się pestek, przecieramy mus przez drobne sito. Na koniec dodajemy ekstraktu waniliowego.
Tak przygotowany mus polewamy nasze leniwe.
Smacznego!