Składniki:
zimna woda 2-3 litry
2-3 ząbki czosnku w łupinkach
1 mała łyżeczka soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści ziela angielskiego
1 łyżka suszonego majeranku
Przygotowanie:
Do garnka nalewamy zimną wodę. Następnie dodajemy przyprawy takie jak sól, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Całość zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy kiełbasę. Dzięki temu obniżamy temperaturę wody. Gaz skręcamy do minimum i pilnujemy aby nie doprowadzać do gotowania się kiełbasy. Starajmy się utrzymać stałą temperaturę czyli około 75-80 stopni i nie doprowadzajmy do jej zagotowania. Parzymy tak kiełbasę przez około 20-30 minut. Dzięki temu kiełbasa będzie soczysta. Kiełbasę najlepiej podawać na ciepło. Najlepiej smakuje z chrzanem.
Smacznego!