Składniki:
1 kg śliwek węgierek
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
180 g miękkiego masła
180 g cukru pudru
4 jajka rozmiaru L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru cynamonu
250 g mąki
Do przygotowania kruszonki potrzebujemy:
80 g masła
150 gram mąki
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni celujesz z funkcją góra – dół.
Do miski wrzucamy masło i cukier puder. Miksujemy składniki do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej miksujemy, tak by masa z masła i cukru oraz jajek zrobiła się lekko puszysta. Do tak przygotowanej masy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Zmniejszamy obroty miksera i dalej miksujemy dodając po trochu mąkę. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ciasta. ( Ja użyłam tortownicy o wielkości 20 cm, ale śmiało może być blacha prostokątna). Masę wyrównujemy, a następnie na niej układami śliwki przekrojone na pół i wydrążone z pestek. Śliwki posypujemy cynamonem na wierzchu.
Do małej miski wrzucamy masło, mąkę i cukier. Wszystko razem mieszamy ze sobą tak by powstały nie równej wielkości kawałki ciasta.
Tak przygotowaną kruszonkę posypujemy równomiernie śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 60 minut.
Smacznego!