Składniki:
Porcja na 3 osoby
3 pętka kaszanki
1 mała cebula
1 czerstwa kajzerka
mleko (do namoczenia bułki około)
1 jajko
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka sos sojowego
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Kaszankę obieramy z osłonki i przedkładamy do miski, a następnie rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju aż się zarumieni.
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku.
Do kaszanki dodajemy podsmażoną cebulkę, całe jajka oraz namoczoną w mleku bułkę. Całość doprawiamy do smaku musztardą, solą, sosem sojowym oraz pieprzem.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z tak powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy go. Kotlety smażymy z obu stron, aż do momentu zarumienienia się naszych kotletów.
Po usmażeniu przekładamy nasze kotlety na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotlety podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem.
Smacznego.